V rámci predveľkonočného pôstneho obdobia by sme nemali konzumovať mäso a iné ťažké a mastné jedlá. K tradičným jedlám v tomto období patria cestoviny, ktoré sme pripravovali aj v relácii „Z kuchyne starých mám“. Máme ich dosť na celý týždeň, a tak na úvod vám priblížime recept na klasické domáce cestoviny, ako ich pripravuje naša poslucháčka pani Mária z Košíc.
domace_cestoviny Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.Na klasické domáce cestoviny podľa receptu našej poslucháčky pani Márie z Košíc potrebujeme: kilo polohrubej múky, dve vajíčka, soľ a vodu, ktorú pri vymiešavaní postupne pridávame tak, aby budúce cesto nebolo ani tvrdé ani mäkké. Cesto uhnetieme, rozvaľkáme, necháme 10 minút postať, a potom režeme, pričom posypujeme múkou, aby sa nám narezané cestoviny nepolepili. Následne na to narezané cestoviny uvaríme v osolenej vriacej vode, potom ich scedíme a pod studenou vodou premyjeme, aby sa nepolepili. Ako sme počuli, pani Mária robí rezance do polievok, široké rezance s kapustou, tvarohom, makom alebo s lekvárom, a fliačky robí ku kyslej kapustovej a k fazuľovej polievke.