Zo sliviek sa dá pripraviť chutný lekvár, plnené zemiakové gule alebo koláč. Práve slivky boli prednedávnom témou relácie Z kuchyne starých mám, a aj vy ste mohli prispieť svojím receptom do vysielania. Urobila tak i naša poslucháčka Jarka z Košíc, ktorá nám ponúkla recept na Slivkový chlebíček.
Slivkovy chlebicek
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na cesto potrebujeme 200 gramov hrubej múky, 70 gramov celozrnnej múky, 3 kávové lyžičky kypriaceho prášku, dve kávové lyžičky škoricového cukru, 70 gramov mletého maku, 3 vajíčka, 160 gramov hnedého cukru, 70 ml oleja, 100 ml mlieka, 300 gramov vykôstkovaných sliviek, tuk na vymazanie formy. Na citrónovú polevu budeme potrebovať 200 gramov práškového cukru, jednu kávovú lyžičku citrónovej šťavy a jednu lyžicu horúcej vody. Múky si preosejeme spolu s kypriacim práškom. Pridáme škoricový cukor a mak. Žĺtky si vyšľaháme s hnedým cukrom do peny, pridáme olej, mlieko, pripravenú zmes s múkou a hmotu premiešame, potom zapracujeme do tejto hmoty vyšľahané bielka. Navrch pridáme rozpolené slivky. Cesto rozotrieme do vymastenej formy a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 15 minút a potom teplotu uberieme a pečieme 25 minút. Potom chlebíček vyklopíme a po vychladnutí ho polejeme citrónovou polevou.