Všimli ste si niekedy, koľko nakúpených potravín je slovenského pôvodu a koľko pochádza zo zahraničia? A pritom platí, že čím väčšia vzdialenosť, ktorú musia potraviny prekonať na ceste k spotrebiteľovi, tým väčšia záťaž pre životné prostredie.
Ešte pred niekoľkými desiatkami rokov u nás, na Slovensku, platilo, že takmer každá domácnosť bola do veľkej miery sebestačná. Ľudia chovali kravy, aj hydinu, pestovali zeleninu, strukoviny, aj ovocie. Dnes sa už takmer všetci spoliehame na to, že o jedlo sa nám postarajú rôzni dodávatelia. No našťastie rastie počet tých, čo sa vracajú späť k tradíciám a uvedomujú si aj dôležitosť sebestačnosti. Za zmienku stojí napríklad iniciatíva Občianskeho združenia Pro Tornensis z Turne nad Bodvou, ktoré sa snaží zaviesť samozásobenia ako prvok rozvoja. Iveta Vaculová sa o ňom viac dozvedela od predsedu Občianskeho združenia Ladislava Bartóka.
2314042808xx-sebestacnost-turna-vaculova Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.