Kto už ochutnal lesné jahody, určite sa k nim rád vráti. Hoci sú – v porovnaní so záhradnými odrodami – nepomerne menšie, svojou chuťou, no najmä výraznou arómou „oslovia“ každého. A ak ich už nazbierate viac, než skonzumujete v čerstvom stave, môžete si z nich pripraviť „voňavú“ šťavu. – Rovnako, ako to zvykne robiť naša poslucháčka, pani Anna z Košíc:
Pri príprave šťavy z lesných jahôd vám stačia:
Lesné jahody a rovnaké množstvo kryštálového cukru.
Očistené a umyté lesné jahody navrstvíme do nádoby v pomere jedna k jednej, varechou alebo rukou roztlačíme a premiešame, misu prikryjeme a necháme postáť 24 hodín. Vzniknutú šťavu potom precedíme a necháme prekvapkať cez čistú gázu. Naplníme ňou sklenené fľaše, zazátkujeme ich a vložíme do sterilizačného hrnca. Keď v ňom voda začne vrieť, necháme minútu povariť a odstavíme. Fľaše nevyberieme, ale necháme ich v hrnci, kým voda nevychladne. Až potom ich odložíme do komory. –
Rada na záver: zvyšok jahôd môžeme použiť na uvarenie džemu.
231406231121-recept-stava-z-lesnych-jahod-tal Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.