Jahodová šťava

Jahodová šťava

Kto už ochutnal lesné jahody, určite sa k nim rád vráti. Hoci sú – v porovnaní so záhradnými odrodami – nepomerne menšie, svojou chuťou, no najmä výraznou arómou „oslovia“ každého. A ak ich už nazbierate viac, než skonzumujete v čerstvom stave, môžete si z nich pripraviť „voňavú“ šťavu. – Rovnako, ako to zvykne robiť naša poslucháčka, pani AnnaKošíc:

Pri príprave šťavy z lesných jahôd vám stačia:

         Lesné jahody a rovnaké množstvo kryštálového cukru.

Očistené a umyté lesné jahody navrstvíme do nádoby v pomere jedna k jednej, varechou alebo rukou roztlačíme a premiešame, misu prikryjeme a necháme postáť 24 hodín. Vzniknutú šťavu potom precedíme a necháme prekvapkať cez čistú gázu. Naplníme ňou sklenené fľaše, zazátkujeme ich a vložíme do sterilizačného hrnca. Keď v ňom voda začne vrieť, necháme minútu povariť a odstavíme. Fľaše nevyberieme, ale necháme ich v hrnci, kým voda nevychladne. Až potom ich odložíme do komory. –

Rada na záver: zvyšok jahôd môžeme použiť na uvarenie džemu.

 

231406231121-recept-stava-z-lesnych-jahod-tal Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Miroslav Talavašek

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame