Dnes, keď dostaneme chuť na med, tak len v rámci nášho nákupu vložíme priehľadnú fľašu so zlatistým obsahom do nákupného košíka alebo sa ozveme nášmu obľúbenému včelárovi. Dostať sa k medu a ďalším produktom včiel v minulosti však bolo omnoho náročnejšie. O krátkej histórii včelárstva - a ešte predtým brtníctva - porozprával Michaele Valikovej dlhoročný včelár a predseda Základnej organizácie Asociácie včelárov Slovenska v Košiciach Eduard Grega.
05_história_včelárstva_01 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Jednou z vecí, ktorá nám vizuálne, veľmi jasne a zreteľne napovie, že sa dívame na niečo, čo súvisí so včelami, je – samozrejme – okrem samotnej včely napríklad aj taký slamený úľ. Predchodca drevených nádstavkových úľov bol veľkou pomocou pre včelárov. A hoci sa s ním dnes už stretávame omnoho zriedkavejšie, všetci si takmer presne vieme predstaviť, ako vyzerá. O tom, ako vznikal a ako sa využíval, porozprával Michaele Valikovej dlhoročný včelár Eduard Grega.
06_história_včelárstva_02 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Med. Zlatistá tekutina či pasta, bez ktorej si mnohí nedokážeme predstaviť šálku kávy alebo čaju, ranný chlieb s maslom či dobrý koláč. Jeho význam, hoci možno trocha oklieštený množstvom iných produktov, pociťujeme aj dnes. V minulosti však bola jeho dôležitosť ešte omnoho väčšia. A obľube sa netešil len med, ale napríklad aj taký vosk. Akou surovinou v minulosti med bol a aký význam mal, to sa Michaela Valiková opýtala včelára Eduarda Gregu.
07_história_včelárstva_03
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.