Malinovo-černicový zákusok

Malinovo-černicový zákusok

Maliny, černice, čučoriedky, brusnice, ríbezle či iné drobné ovocie môže – kombináciou rôznej farebnosti prispieť nielen k dobrej chuti, ale aj peknému vzhľadu koláča, na ktorý ho použijeme. Tak je to aj v prípade Malinovo-černicového zákuska od našej poslucháčky, pani Marty od Vranova nad Topľou:

Na malinový, resp.černicový zákusok – podľa receptu pani Marty od Vranova nad Topľou potrebujeme:

Na cesto: 4 vajcia, 200 gramov práškového cukru, 200 gramov hladkej múky, 100 mililitrov oleja, 10 polievkových lyžíc horúcej vody, jeden kypriaci prášok do pečiva, 

Na plnku: pol kilogramu nátierkového tvarohu, 2-krát dva decilitre kryštálového cukru, dva balíčky vanilkového cukru, 30 dkg tuku Hera, 40 gramov práškovej želatíny a 4 dcl studeného mlieka. Plus rôzne druhy čerstvého drobného ovocia (maliny, černice, ríbezle a podobne).

Kým začneme piecť, rozmiešame si práškovú želatínu v studenom mlieku a necháme ju „napučať“.

Potom si pripravíme hladké „piškótové“ cesto; Teda vyšľaháme sneh z bielkov, do ktorého pridáme cukor, potom žĺtka a postupne vmiešame múku s kypriacim práškom, a tiež olej  a horúcu vodu. Zmes vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a dáme upiecť – zhruba 30 minút pri 180-tich stupňoch.

Medzitým si pripravíme plnku; a to vymiešaním tvarohu s kryštálovým a vanilkovým cukrom a HERou.

„Šupku“, ktorá sa – pri pečení – vytvorí na piškótovom ceste, z neho stiahneme a vytvoríme si z nej – po obvode cesta – akési „mantinely“, ktoré zamedzia stekaniu plnky pod cesto. Na cesto porozkladáme maliny, černice, či iné drobné ovocie.

Napučanú želatínu zohrejeme na 60 stupňov, prípadne do nej pridáme šťavu z ovocia a vmiešame do plnky. Tak vytvorenú masu rozotrieme na piškótové cesto a zákusok dáme stuhnúť do chladničky.

231309111135-recept-malinovy-zakusok-tal Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Miroslav Talavašek

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame