V ostatnej relácii „Z kuchyne starých mám" sme pripravovali zemplínske jedlá, ku ktorým patria nielen klasické zemiakové lokše, ale aj takzvaná „lokša s brouzou". Recept na ňu ponúkla naša poslucháčka pani Anna z obce Veľké Trakany.
loksa_s_brouzo
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na „lokšu s brouzou", teda so sódou bikarbónou podľa receptu našej poslucháčky pani Anny z obce Veľké Trakany potrebujeme polohrubú múku, soľ, jednu kávovú lyžičku sódy bikarbóny a vodu. Vajíčko do cesta nedávame. Cesto rozvaľkáme a pečieme na sporákovej platni. Upečené cesto potrháme ako na trhance, zalejeme horúcou, najlepšie vriacou vodou, a scedíme. Trhance zalejeme maslom, osladíme cukrom alebo medom, a povrch posypeme orechmi alebo makom. Z rovnakého cesta si môžeme pripraviť aj pirohy, ktoré pečieme tiež na sporákovej platni, pričom najlepšie sú so slivkovým lekvárom.