Prinášame vám poslucháčske recepty na netradičné halušky:
Halušky s kurčatami podľa Márie z Prešova
strapačky zo zemiakového cesta
1 kurča (vykostené kuracie stehná)
červená paprika, soľ, vegeta
Na oleji urobíme perkelt z vykostených kuracích stehien, pridáme červenú papriku, soľ, vegetu, zmiešame s haluškami. Podávame s kyslou uhorkou.
Salzburské halušky podľa Jozefa zo Svidníka
sneh zo 4 bielkov
2 žĺtky
40 g cukru
20 g polohrubej múky
20 g masla
1 – 2 lyžice mlieka
vanilkový cukor
štipka soli
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, zamiešame cukor, znova zamiešame, pridáme soľ, žĺtky, vanilkový cukor, cukor a múku. Teflonovú panvicu vymastíme maslom, nalejeme doň mlieko, do ktorého vložíme masu, rozotrieme ju a pečieme pri strednej teplote do zlatožlta 6 – 7 min. Čajovou lyžičkou vykrajujeme halušky, ktoré podávame so sezónnym čerstvým ovocím (jahodami, malinami, černicami, borievkami) alebo so zeleninou. Môžeme halušky flambovať s fajnovým koňakom a postriekať šľahačkou.
Východniarske uhliarske halušky podľa Heleny z Košíc
hrubá múka
zemiaky
soľ
Urobíme si cesto nie riedke, ani nie tuhé. Zemiaky nakrájané na kocky uvaríme v osolenej vode, pridáme múku, spravíme halušky. Halušky precedíme a podávame s opraženou slaninkou.
Halušky s taveným syrom v črievku podľa Márie z Ličartoviec
zemiaky
hrubá múka
syr v črievku (Bambino, Niva)
maslo
mlieko
slanina
Urobíme klasické zemiakové halušky (môže sa pridať štipka sódy bikarbóny, aby boli nadýchané).
Rozpustíme maslo, pridáme tavený syr v črievku, troška mlieka a pridáme halušky. Zamiešame opraženú, nadrobno pokrájanú slaninku. Vývar z halušiek môžeme použiť na zeleninovú alebo údenú polievku.