Makové recepty
Nepečená maková torta
(recept posiela Viera z Košíc)
1,5 balíčka detských piškót
250 g maku
250 g práškového cukru
1 dcl rumu
100 g mletých vlašských orechov
100 g masla
nastrúhaná pomarančová kôra
šľahačková smotana
stužovač
pomarančový džem alebo čokoládová poleva na ozdobu
Mak sparíme v horúcej vode, osušíme, pomelieme mlynčekom na mak. V mise vymiešame maslo s cukrom, pridáme pomletý mak, rum, mleté vlašské orechy, nastrúhame pomarančovú kôru a všetko dobre premiešame. Na dno pripravenej okrúhlej tortovej formy dáme vrstvu piškót, makový krém a postup opakujeme, kým neminieme všetok krém. Poslednú vrstvu tvoria piškóty. Tortu dáme na niekoľko hodín do chladničky. Po stuhnutí formu vyklopíme, povrch potrieme džemom alebo čokoládovou polevou a ozdobíme kopčekmi vyšľahanej šľahačky.
Alžbetino tajomstvo
(recept posiela Marta z Čane)
6 žĺtkov vymiešať
3 dcl kryštálového cukru
6 lyžíc vlažnej vody
4 dcl výberovej múky
2 dcl celého maku
½ prášku do pečiva
sneh zo 4 bielkov
Zo surovín upečieme klasickú piškótu na vymastenom plechu.
Plnka: dáme uvariť 6 dcl mlieka s 1 vanilkovým cukrom a 2 Zlatými klasmi, 2 dcl kryštálového cukru, zamiešame 2 žĺtka. Po vychladnutí vyšľaháme s jedným Palmarínom alebo Herou. Plát rozrežeme a naplníme, alebo plnku dáme navrch. Posekané orechy popražíme na masle s 1 vanilkovým cukrom a posypeme vrch koláča. Dobrú chuť! :)