Čas dozrievania a zberu jahôd vrcholí. Podnebné podmienky mali tento rok celkom dobré a tak je možné, že aj v tej vašej záhradke sa ich urodilo viac, než ste stihli – v čerstvom stave – skonzumovať, „zakomponovať“ do koláčov, či zákuskov, či darovať známym a priateľom. A tak prichádza na rad ich zakonzervovanie na neskôr.
Niekto má na to podmienky, a tak si ich dá zamraziť. – Odborníci tvrdia, že týmto spôsobom ich „pripravíte“ o najmenej z ich nutričnej hodnoty.
Ak ste „nezachytili“ najvhodnejší čas na zber a nechali ich mierne prezrieť, varenie džemov a marmelád, či príprava ovocného sirupu je pre ne najvhodnejšie.
A kompót? – Tento druh konzervovania sa nie vždy vydarí. Jahody sa môžu veľmi „scvrknúť“ a v pohároch máte potom oveľa viac sirupu, ako ovocia. Okrem toho sa na ich môže – pomerne rýchlo – vytvoriť pleseň a tým sa kompót znehodnotí.
Nie však vtedy, ak máte dobrý recept. – Jeden taký, vyskúšaný, od našej poslucháčky vám ponúkneme dnes predpoludním. Treba vám naň len: 5 kilogramov dozretých jahôd, liter vody, 80 dekagramov kryštálového cukru a 10 gramov (teda asi jednu kávovú lyžičku) potravinárskej kyseliny citrónovej. – Prirodzene, že poháre a všetko ostatné na sterilizovanie.
A ako potom pripraviť trvácny kompót?
231406181121-recept-jahodovy-kompot-tal Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.