Spomínali sme viaceré blahodarné účinky jedného z prvých jarných druhov ovocia, ktorého „pravlasť“ je v Ázii, a ku nám, na „starý kontinent“ ich preniesli starí Rimania. Áno, hovorím o čerešniach, ktorých tohtoročná sezóna sa už pomaly končí.
Ak patríte k tým, čo majú problém so zvýšenou hladinou cukru – teda ak ste diabetici –, nemusíte si konzumáciu čerešní odopierať! – Na ďalšie mesiace si ich môžete zavariť vo forme čerešňového dia-kompótu. – Takého, aký už roky pripravuje naša poslucháčka, pani Magdaléna z Lipian.
Pri príprave Čerešňového kompótu pre diabetikov,podľa receptu pani Magdalény z Lipian si „vystačíme“ – okrem čerešní už len s vodou a soľou.
Umyté a odstopkované čerešne vložíme do zaváracích pohárov, zalejeme čistou vriacou vodou a na vrch dáme pár zrniečok – resp. štipku – jedlej soli. Poháre uzavrieme viečkami a dáme na 15 minút sterilizovať pri teplote okolo 80 stupňov Celzia. Potom vyberieme poháre zo sterilizačného hrnca a poukladáme ich dolu viečkom. – Takto zakonzervované čerešne – podľa skúseností pani Magdalény – vydržia odložené v komore aj 4 roky! – Samozrejme, ak ich dovtedy neskonzumujete!
231406201121-recept-dia-ceresnovy-kompot-tal Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.