Čo takto ochutnať bryndzu aj ako súčasť jedného z tradičných jedál. – Napríklad v Gelnickom bryndzovníku, ktorému v tomto historickom baníckom mestečku hovoria „Trokšar“. – Pripraviť si ho môžete aj vy; - podľa „návodu“, ktorý nám prezradila kuchárka tamojšej reštaurácie, pani Dana Kolarčíková
Doslova „liečivé“ účinky má typický slovenský produkt zo salašov – bryndza. Nielenže pomáha organizmu vstrebávať vápnik, železo, zinok a selén, ale aj vitamíny B12, D, a A a kyselinu listovú. Samotné ovčie mlieko, z ktorého sa vyrába, obsahuje až dvojnásobok vápnika, obsiahnutého v kravskom mlieku. Navyše obsahuje probiotické baktérie, ktoré sú v ovčom mlieku a bryndzi dokázateľne znižujú hladinu škodlivého cholesterolu, jej antioxidanty chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, rakovinou, ale aj Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.
Niektoré jej zložky zabíjajú vírusy a posilňujú imunitu, bioaktívne peptidy znižujú krvný tlak, ďalšie chránia pred osteoporózou a zubným kazom.
Bryndza má tiež protizápalové účinky, pomáha pri chudnutí, či pomáha obnovovať svalstvo.....
- Množstvo dôvodov, ktoré hovoria o užitočnosti konzumácie bryndze, najlepšie v čerstvej forme, ako nátierke.
231307101141-recept-gelnicky-troksar-tal Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Gelnický bryndzovník, „Trokšar“ pripravíme z kysnutého cesta, na ktoré potrebujeme: 75 dkg polohrubej múky, 1 vajíčko, 3 dkg čerstvého droždia, vodu, cukor, mlieko a olej.
Z podkysnutého kvásku pripraveného na vode s cukrom, ďalej z múky a vajca si vymiesime vláčne cesto, do ktorého ešte pridáme štipku soli, trochu mlieka a pred koncom aj trošku oleja. Cesto necháme nakysnúť.
Medzitým si pripravíme plnku, a to zo: 75 dkg nastrúhaných alebo najemno pomletých varených zemiakov, 35-tich dkg bryndze, čerstvého kôpra, soli, mletého čierneho korenia, a – takisto – oleja.
Keď cesto podkysne, na dva- až 3-krát ho rozvaľkáme, doň natierame plnku a prekladáme podobne, ako sa to robí s lístkovým cestom.
zdroj foto: http://pamiatky.custodea.com/home/-/browse/diapositives/801/-/7147;jsessionid=33FEB9A39E6310D5190C7E918E0D9A0A