Školopovinné deti si užívajú prázdninové chvíle voľna. A nejedno z nich, aspoň časť z dvoch mesiacov „bez školy“, strávi u svojich starých rodičov. A som presvedčená, že staré mamky, či babičky by sa svojim vnúčatám určite radi „zavďačili“ dobrým jedlom. Takým, ktoré bežne, počas roka až tak často nemajú, hoci ho aj majú radi.
Napríklad čímsi, ako Buchty na pare s čokoládou. Takými, aké zvyknú servírovať malým škôlkárom v dvoch materských školách vo Veľkých Kapušanoch „tety kuchárky“ pod vedením pani Kataríny Kondorovej:
Ako pripraviť „škôlkárske“ Buchty na pare s čokoládou z Veľkých Kapušian:
Na kysnuté cesto potrebujeme: kilogram polohrubej múky, pol litra mlieka, osminku masla, jedno vajce, 3 polievkové lyžice práškového cukru a štipku soli.
Dobrý kvások si „vyžaduje“: kocku čerstvého droždia, dva a pol deci mlieka a dve polievkové lyžice práškového cukru.
Na polevu si pripravíme pol litra mlieka, kakao, asi 20 dkg mliečnej čokolády a pudingový prášok.
Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor, pridáme namrvené droždie, prípadne posypeme troškou polohrubej múky, premiešame a zakryté necháme podkysnúť, aby nám vznikol dobrá kvások.
Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme pripravený kvások, mlieko, vajíčko, roztopené maslo, štipku soli a cukor a začneme vypracovávať cesto. Zo začiatku riedke cesto za stáleho hnetenia zhustne. Po precíznom vypracovaní ho ešte jemne posypeme múkou a necháme nakysnúť zhruba 40 až 45 minút.
Keď vykysne, vyklopíme ho na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na asi polcentimetrovú hrúbku, pokrájame na štvorce – zhruba 7 x 7 centimetrov –a na každý štvorec dáme väčšiu lyžicu – najlepšie – „hustejšieho“ jahodového alebo malinového lekváru alebo džemu. Protiľahlé konce štvorcov zlepíme, „uzavrieme“ „náplň“ do „vnútra“ buchty, každú jemne vyváľame v polohrubej múke a necháme ešte aspoň 5 minút podkysnúť.
zdroj foto: http://www.emperorscrumbs.com/buchty-na-pareparene-buchty/
2313071111mm-recept-buchty-na-pare-s-cokoladou-tal Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.